De ce este important să schimbăm periodic parolele folosite?

În ziua de astăzi nu există utilizator de PC care să nu aibă măcar un cont protejat cu parolă. Fie că este vorba de contul de utilizator Windows, adresa de e-mail, conturi pe diferite site-uri, etc, cu toţii dorim să ne protejăm aceste conturi cât mai bine. Tocmai de aceea trebuie să ne alegem parole puternice, alcătuite din mai multe caractere amestecate, cifre şi litere, simboluri, etc. Dar este suficient ca parola aleasă de noi să fie una puternică?

Eu sunt de părere că mai există un factor care poate oferi un plus de securitate conturilor noastre, şi anume schimbarea periodică a parolelor. Când spun periodic, nu mă refer la schimbarea zilnică sau săptămânală a parolelor, ci la un interval de o lună – două. Este indicat să facem acest lucru mai ales atunci când “simţim” ca cineva ar putea afla o parolă folosită de noi.

Când alegeţi o parolă, e de preferat ca aceasta să nu conţină numele căţelului, CNP-ul vostru, data naşterii, şi alte cuvinte care ar putea fi ghicite cu uşurinţă de cineva priceput. Vă recomand să formaţi parole doar din litere, numere şi simboluri amestecate, deoarece acestea sunt foarte greu de ghicit. Încercaţi să gândiţi logic şi să formaţi combinaţii pe care să le reţineţi uşor, sau dacă parola e foarte complicată o puteţi scrie într-un carneţel (care să nu poată fi găsit de cineva).

Mai nou, unele servicii precum Gmail au implementat o funcţie interesantă, numită “verificare în doi paşi” care presupune trimiterea unui cod pe telefonul mobil al utilizatorului, cod care urmează să fie introdus atunci când utilizatorul doreşte să se conecteze la contul de e-mail. După introducerea mail-ului şi a parolei, userul va trebui să introducă şi codul primit, iar astfel securitatea acelui cont este mult mai ridicată. Dacă altcineva ştie parola şi va încerca să se logheze, nu va reuşi deoarece va trebui să introducă şi acel cod. Dacă şi voi aveţi conturi care dispun de verificarea în doi paşi, vă sfătuiesc să o activaţi pentru a mări securitatea contului.

De asemenea, există conturi care arată locaţiile, dispozitivele şi IP-urile de pe care s-a logat utilizatorul. Un exemplu în acest caz este Facebook. Intraţi la Setari, iar la Securitate și conectare veţi observa locaţia, device-ul şi IP-ul de pe care s-au făcut ultimele logări. Dacă observaţi o locaţie sau un dispozitiv străin, de pe care ştiţi că nu v-aţi logat, apăsaţi Deconectare (recomand deconectare de la toate sesiunile) şi schimbaţi rapid parola, ca nu cumva să o schimbe altcineva înaintea voastră.

În concluzie, schimbarea periodică a parolelor şi folosirea altor mijloace de sporire a securităţii (precum cele prezentate în articol), oferă conturilor o protecţie mai bună.

 

Comments are closed.